Thursday, September 2, 2010

Weer twee kwakkelende pensioenfondsen bekend

We hebben het nu over de pensioenfondsen in Nederland, maar in de rest van Europa heb je geen pensioenfonds, zie dit stuk van rtl-z.

Opnieuw hebben zich twee pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad gemeld: Imtech en Smit Internationale. 12 van de 14 probleemfondsen zijn nu bekend.


5500 werknemers
Imtech heeft zo'n 25.000 werknemers waarvan er 7.300 actief zijn in Nederland. Ongeveer een kwart is aangesloten bij het Pensioenfonds Imtech, waar de dekkingsgraad op 30 juni dus uitkwam op 96,4 procent. In het herstelplan was voor die datum een dekkingsgraad van 96,75 procent voorzien.

Oplosbaar probleem
Eventuele maatregelen zijn volgens Mark Salomons, secretaris van Imtech, afhankelijk van het rekenwerk dat het pensioenfonds nu moet gaan doen. Hij stelt dat het probleem ,,oplosbaar'' is, maar dat er nog geen plan is gemaakt om het tekort in te lopen. ,,Alle opties staan open. We kunnen bijstorten, een lening verstrekken aan het fonds of een combinatie van een korting met indexatie''. Imtech streeft naar een dekking van 105 procent in 2013.

Mogelijkheid tot korten
Volgens Salomons heeft DNB alleen aan de bel getrokken omdat in het herstelplan expliciet de mogelijkheid tot korten is opgenomen. Dat de dekkingsgraad fractioneel lager is uitgevallen dan beoogd, heeft volgens hem met name te maken met de lage rente op de peildatum 30 juni. Daarnaast is de dekkingsgraad met 4,5 procentpunt gedrukt tot 99,4 procent doordat het pensioenfonds een extra reservering nam omdat de deelnemers steeds langer leven.

Smit Internationale
De dekkingsgraad van het pensioenfonds van Smit was op 31 juli van dit jaar 86,6 procent. Het bestuur van Stichting Pensioenfonds SMIT heeft het tekort becijferd op 28 miljoen euro. Boskalis zegt dat het bij de overname van Smit van de financiële situatie bij het fonds op de hoogte was.

Zorgenkindjes
Andere zorgenkindjes zijn Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers, Verf en drukindustrie, Nutreco, Pensioenfonds Ballast Nedam, Océ, Notarissen, Helvoet, Metaalelektro PME, GITP (PFG) en Total Pensioenfonds Nederland.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres