Monday, September 6, 2010

graantje meepikken.

Op deze manier van kijken verdien je geld, zie hetvolgende stuk van Hendrik Oude Nijhuis


Grote droogte in Rusland en in een aantal andere landen rondom de Zwarte Zee doen vermoeden dat de graanoogst aldaar flink zal tegenvallen. Gevolg: stijgende prijzen. De aankondiging van de Russische president om de graanexport per 15 augustus een halt toe te roepen zette de prijzen nog eens extra onder druk. Zo steeg de prijs van tarwe in amper zes weken tijd met 60%. En gerst noteert in anderhalve maand 100% hoger.

In dit bericht kijken we kort naar de - vanuit investeringsperspectief - aantrekkelijke uitgangssituatie voor de vraag naar landbouwgewassen. Vervolgens komen we met een zestal bedrijven die bij uitstek gepositioneerd zijn om hiervan te profiteren.


Vraag en aanbod...

De komende decennia zal de vraag naar landbouwgewassen substantieel toenemen. Drie trends spelen hierbij een belangrijke rol. Allereerst het eenvoudige feit dat de wereldbevolking met circa 75 miljoen personen per jaar groeit. Geschat wordt dat het huidige aantal inwoners wereldwijd van 6,8 miljard gestegen zal zijn tot ruim 9 miljard in 2050.

Ten tweede geldt dat wanneer een bevolking welvarender wordt zij meer vlees gaat consumeren. Eerst vooral kip, later ook meer rundvlees. Voor 1 kilo rundvlees is echter maar liefst 10 kilo graan en 15 kilo hooi benodigd en zijn bovendien duizenden liters water vereist. Dit voedselpatroon leidt daarmee tot een forse toename in ruimtebeslag.

Als derde punt geldt dat ook steeds meer landbouwgrond aangewend wordt voor de gesubsidieerde productie van bio-ethanol. Zo heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld dat in 2020 minimaal 10% van het energieverbruik van de Europese transportsector uit biobrandstoffen afkomstig moet zijn. Argentinië en Brazilië kennen soortgelijke doelstellingen. En landbouwareaal dat wordt aangewend voor de productie van biobrandstoffen kan uiteraard niet gelijktijdig de voedselproductie dienen.

Deze drie ontwikkelingen tezamen maken het reëel een substantiële stijging te verwachten van de vraag naar landbouwgewassen. Of dit eveneens zal leiden tot hogere prijzen hangt af van de ontwikkelingen aan de aanbodzijde. Meer landbouwareaal en toenemende opbrengsten per hectare kunnen immers ook het aanbod vergroten. Maar kan een stijgend aanbod de stijgende vraag niet bijbenen dan liggen hogere prijzen vanzelfsprekend in lijn der verwachting.


Interessante landbouwgerelateerde bedrijven

Voor beleggers bestaan er uiteenlopende mogelijkheden om in te spelen op een hogere vraag naar landbouwgewassen. Eén daarvan is middels het kopen van aandelen van die bedrijven die zelf profiteren van de stijgende vraag naar landbouwgewassen. Een zestal concrete voorbeelden:


Deere & Company (land- en bosbouwmachines)
http://www.johndeere.com

DuPont (onkruidverdelgingsmiddelen)
http://www.dupont.com

Monsanto (onkruidverdelgingsmiddelen en genetische modificatie)
http://www.monsanto.com

Mosaic (kunstmest en diervoeding)
http://www.mosaicco.com/

Potash Corporation of Saskatchewan (kunstmest en diervoeding)
http://www.potashcorp.com

Syngenta (onkruidverdelgingsmiddelen en genetische modificatie)
http://www.syngenta.com


Bovenstaande bedrijven profiteren direct dan wel indirect van de stijgende vraag naar landbouwgewassen. Bent u zich er echter van bewust dat de koersen van deze bedrijven erg volatiel zijn. Prijsschommelingen van vele tientallen procenten als gevolg van droogtes, overvloedige regenval of juist meevallende oogsten zijn eerder regel dan uitzondering. En uiteraard geldt ook bij landbouwgerelateerde aandelen dat, wil een aandeel interessant zijn, niet alleen het onderliggende bedrijf van hoge kwaliteit maar ook de waardering van het aandeel gunstig moet zijn.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres