Sunday, September 5, 2010

Onderzoek NMa naar hypotheekkartel

Zal de lage rente dan toch nog worden doorberekend in de hypotheek rente, zie dit stuk uit het fd.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekijkt of hypotheekverstrekkers zich schuldig maken aan verboden prijsafspraken. Het eerste deel van het onderzoek wordt in oktober afgerond.



Eerder deze maand verzocht de Vereniging Eigen huis al om zo'n onderzoek, omdat de Nederlandse hypotheekrentes hoger zijn dan in omringende landen.

Op de website meldt de NMa dat de hypotheektarieven onder de loep worden genomen. Dat onderzoek wordt in oktober afgerond, daarna volgt een tweede, meer diepgravend onderzoek naar de concurrentieverhoudingen onder hypotheekverstrekkers.

Tot voor de bankencrisis was er in Nederland sprake van een stevige concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt. Daarna is die ingezakt, vooral doordat enkele buitenlandse prijsvechters zoals Gmac en Bank of Scotland, de markt verlieten. De Nederlandse markt is grotendeels in handen van Rabo, ING, ABN Amro en SNS Reaal.

Eigen Huis

Volgens de Vereniging Eigen huis is de marge op de hypotheken de afgelopen twee jaar verdubbeld van 1 procentpunt tot 2 procentpunten. De dalende kosten om geld aan te trekken worden niet doorberekend aan de consument, aldus de vereniging.

Vooral dankzij deze hoge marges zagen banken hun verdiensten in 2009 met 50% stijgen tot €24 mrd, zo liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze maand aan Het Financieele Dagblad weten. Volgens de VEH en de Consumentenbond zijn de hoge marges op hypotheken te wijten aan een gebrek aan concurrentie.

Tips

De NMa benadrukt de financiële sector continu te volgen via haar Monitor Financiële Sector (MFS). Daarbij onderzoekt ze regelmatig verschillende rentetarieven, waaronder de rekening-couranttarieven voor het MKB en de hypotheekmarktrente. Op de site roept de kartelwaakhond consumenten op om tips te geven.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres