Saturday, September 11, 2010

Terug bij af: Griekse rente door het dak

Krijgt Griekenland dan toch niet zijn schulden betaald. Een goed bericht van rtl-z hierover.

De Griekse problemen lijken terug van weggeweest. Het noodfonds, gevuld met 720 miljard euro, moest de onrust op de markt wegnemen. Toch lijkt de markt er een hard hoofd in te hebben. De lange rente voor Griekenland schiet namelijk door het dak. 'Het gaat heel erg moeilijk worden.'



2 jaarsrente staat ongeveer op 10 procent

5 jaarsrente staat op 11 procent

10 jaarstente staat op 11 procent


Hans de Geus
Van dat bedrag is er 110 miljard gereserveerd voor Griekenland. Bij aanvang zou dat drie jaar lopen, dus nu nog zo'n 2,5 jaar. Volgens beurscommentator Hans de Geus lijkt het erop dat de markten tot die tijd hun ogen sluiten voor wat er daarna gaat gebeuren. "We zagen pas geleden dat Griekenland zich op korte termijn goed kan financieren, maar de grote vraag is: wat gebeurt er daarna? Dan zal Griekenland op eigen benen moeten staan. Maar als je dan naar de langere rentes kijkt, de tienjaarsrente, dat dat heel erg moeilijk gaat worden."

Noodniveau
Terwijl de rente in Duitsland aan het dalen is, zie je Griekenland weer oplopen, aldus De Geus. "De rente daar stijgt, tot noodniveau's. Net zo hoog als voordat het noodfonds werd ingesteld. Dat baart zorgen, want als Griekenland weer naar de mark moet, kunnen ze dat helemaal niet. De markt rekent erop dat de Grieken namelijk heel moeilijk uit de problemen komen."




Verplichting
Nu heeft Griekenland wel vaker niet kunnen voldoen aan de schuldverplichtingen. "Het is wel vaker voorgekomen dat het land de schuld niet kon afbetalen. Op dat moment wordt er onderhandeld met de schuldeisers. Dat gaat dan om terugbetaling van 70 procent of 60 procent. Maar omdat de markt verwacht dat de Grieken over een paar jaar hun schuld niet zullen terugbetalen, is die hoge rente ingecalculeerd. Ik heb het inzicht over of ze wel of niet terugbetalen niet, maar mensen die er verstand van hebben denken dat de kans heel klein is. Klein dat het land de schuld uiteindelijk zal terugbetalen."

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres