Monday, September 6, 2010

'Groei industrie zal na afgelopen stijging gaan dalen'

Na een succesvol jaar voor Nederlandse industriële bedrijven, verwacht het Economisch Bureau van ING dat volgend jaar de productiegroei zal afzwakken. Minder uitbundige export- en voorraadgroei en een zwakke buitenlandse vraag zijn hiervan de oorzaak, aldus ING.


Buitenland
De groei van afgelopen jaar was vooral te danken aan het feit dat afnemers hun voorraden weer opbouwden en de vraag uit het buitenland sterk aantrok.



Cyclus
De bank ziet voor dit jaar een productiegroei van 6 procent bij de Nederlandse fabrieken. Voor 2011 verwacht ING echter een daling tot 2 procent groei. Volgens de bank merken zogenoemde vroeg-cyclische industrietakken zoals de olie en basischemie nu al dat de groei vertraagt. Dat komt onder meer omdat de gewenste voorraadniveaus zijn bereikt. Fabrikanten van investeringsgoederen en hun toeleveranciers, die achterop de cyclus lopen, zijn nu juist nog bezig de productie op te voeren.

Steunprogramma's
Behalve de beperking van de voorraadopbouw en een zeer gematigde vraag vanuit het binnenland, wordt de groei ook aangetast door het aflopen van de economische steunprogramma's van de overheden wereldwijd.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres