Tuesday, September 7, 2010

Schuldencrisis: terug van weggeweest

Ik vindt het altijd weer spannend wat de belegger doet als zij de schuldenlast van de zuidenburen te hoog vinden. Stappen zij dan in goud en zilver of in obligaties van Duitsland en Nederland?

We zien het vanaf nu. Lees het volgende stuk van rtl-z over de mogelijke schuldencricis in september.

De schuldencrisis leek even van de agenda, maar is terug van weggeweest. September wordt een testcase, de eurolanden moeten gezamenlijk twee keer zoveel schulden herfinancieren als ze in augustus hebben gedaan. De grote vraag: gaat dat lukken?




Berekening
In augustus kwam dat bedrag op zo'n 43 miljard euro, voor september ongeveer 80 miljard euro. Een berekening die door de economen van ING is gedaan.



Koopman
Het gaat om schulden die aflopen en opnieuw gefinancierd moeten worden. Daarom gaan de landen weer de markt op. "De vrees bestaat dat dat voor een aantal landen tot grote problemen kan leiden", aldus RTL Z beurscommentator Roland Koopman. Het verschilt per land hoeveel er opgehaald moet worden, maar Koopman heeft er een aantal op een rij gezet.


Down
Duitsland moet 18 miljard ophalen, maar voor de oosterburen lijkt dat geen groot probleem. De rente daar op leningen ligt enorm laag, net als bij ons. Ierland daarintegen heeft het een stuk moeilijk. Ze kregen recent nog een zogenaamde downgrading en kunnen dus moeilijk lenen. De Ieren moeten 1,5 miljard ophalen.

"Maar dan komen de probleemgevallen. Portugal moet 1,5 miljard euro binnenhalen, Spanje gaat van 3,5 miljard in augustus naar 7 miljard euro in september. Met name voor die laatste landen kan het lastig worden", aldus Koopman. "Als de rente op blijft lopen tot renteniveau's die niet meer te dekken zijn, dan heb je de poppen aan het dansen. Griekenland wordt in dit lijstje overigens niet genoemd. Dit omdat ze gebruik maken van de virtuele pot, het noodfonds dat de EU en het IMF in het leven heeft geroepen."

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres