Friday, September 3, 2010

oude dip is nooit voorbij geweest

Een geweldig gesprek over de huidige financiele situatie in de wereld. Zie dit bericht en gesprek bij rtl-z.

Komt er een nieuwe dip? Willem Middelkoop vraagt zich af of de oude dip in de VS ooit voorbij is geweest: ''alle indicatoren wijzen uit dat er nooit sprake is geweest van een echt herstel.'' Mathijs Bouman ziet in de VS op zijn minst een zware groeivertraging. ''Europa kan er misschien aan ontkomen''.




'Minstens zware groeivertraging in de VS'
Mathijs Bouman en Willem Middelkoop kruisen de degens in de Kijker aan Z met als inzet de vraag: zakt de economie straks weer terug in een nieuwe recessie? Mathijs denkt dat het heel onwaarschijnlijk is dat de VS zonder kleerscheuren het tweede halfjaar doorkomt: ''ik weet niet of we net wel of niet onder de nullijn uitkomen, maar we krijgen op zijn minst een zware groeivertraging.

China
Willem denkt dat Europa tussen de VS en Azië in zit. De enige vrees die hij zegt te hebben is dat China in zwaar weer komt. Als het in China en India echter meevalt, dan kunnen we daarop meeliften. In een aantal sectoren gaat het wel heel moeilijk, maar minder slecht dan vorig jaar.''

'Misschien groei in Europa zonder de VS'
Mathijs denkt dat het aan de de randen van Europa de komende jaren niet beter wordt, ''ze moeten daar alleen maar bezuinigen''. Anders ligt het volgens Mathijs voor Noordwest-Europa: Zweden, Oostenrijk Duitsland, Nederland en een klein stukje van Frankrijk. Áls het Europa lukt om door te groeien terwijl het in de VS minder gaat, dan zal dat zijn dankzij Azië. Mathijs pleit en passant voor het weghalen van de handelsbarrières in Europa om zo groei van binnenuit te kunnen realiseren.

Britse problemen
Willem waarschuwt voor problemen in het VK. ''Het VK staat er slecht voor, als ze daar in een soort Griekse crisis komen, dan houd ik mijn hart vast, als het niet zo slecht wordt, dan kunnen we in Europa wel ontkoppeld raken van de VS. Wat heel Europa aangaat denkt hij dat de beurzen best een redelijk kunen nblivjen liggen.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres