Wednesday, September 1, 2010

Verkoop nieuwbouwwoningen VS op dieptepunt

De economie draait voor een groot deel op de huizen markt en wat nu als die slecht draait.

De verkoop van nieuwbouwwoningen in de Verenigde Staten is in juli gedaald tot het laagste niveau dat ooit werd gemeten.

Lager dan verwacht
Omgerekend naar het aantal verkopen in een heel jaar werden in juli 276.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat was 12 procent minder dan in juni en het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1963. De gemiddelde huizenprijs daalde vorige maand met 1,7 procent in vergelijking met juli 2009 tot het laagste peil in ruim zes jaar tijd.

Herziening juni
De verkopen in juni bleken bij nadere bestudering uit te zijn gekomen op 315.000 op jaarbasis. Dat was nog 12 procent meer dan in de voorgaande maand, maar minder dan het aantal van 330.000 verkopen op jaarbasis dat eerder voor juni werd gemeld. Analisten hadden voor juli eveneens een verkooptempo van 330.000 nieuwe huizen op jaarbasis voorspeld.

-27procent
Dinsdag meldde de branchevereniging van Amerikaanse makelaars dat de verkoop van bestaande woningen in de VS vorige maand met ruim 27 procent is ingezakt in vergelijking met de voorgaande maand. De sterke daling van de verkopen hangt voor een groot deel samen met het aflopen van een maatregel die het kopen van een huis aantrekkelijker maakte voor starters op de huizenmarkt.

Geen verbetering huizenmarkt
Het tempo waarin vorige maand nieuwe bouwvergunningen werden verstrekt, duidt nog niet op een verbetering van de huizenmarkt. Op jaarbasis werden in juli 559.000 nieuwe vergunningen verstrekt, ruim 4 procent minder dan in juni. In die maand nam het aantal nieuwe vergunningen al met ruim 3 procent af, tot 565.000 op jaarbasis.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres