Thursday, September 2, 2010

Japan bereidt nieuwe stimuleringen voor

Japan gaat nu ook al meer schuld op zich nemen. Zie rtl-z bericht.


De Japanse regering komt op korte termijn met nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de kwakkelende economie.


Geen herstel
De druk op de regering om actie te ondernemen is de afgelopen weken sterk toegenomen. Recente cijfers wijzen op een vertraging van het economisch herstel, terwijl de wisselkoers van de yen ten opzichte van de dollar afgelopen week opliep tot het hoogste niveau van de afgelopen vijftien jaar. De sterke yen is een bedreiging voor de belangrijke exportsector, van oudsher de motor van de Japanse economie. ,,Gezien de huidige omstandigheden zal er zo snel mogelijk een besluit worden genomen'', aldus de woordvoerder.

Economie
Premier Naoto Kan overweegt volgens Japanse kranten verschillende mogelijkheden om de economie aan te jagen, waaronder een voortzetting van de tijdelijke subsidies op de aankoop van energiezuinige elektronica. De financiële mogelijkheden van de regering worden echter beperkt door de eigen belofte om de hoge schuldenlast van het land aan te pakken. De Japanse staatsschuld is bijna tweemaal zo groot als de eigen economie.

Centrale bank
Leden van de regerende Democratische Partij (DPJ) riepen het kabinet donderdag alvast op om meer druk uit te oefenen op de centrale bank. Die moet volgens hen meer maatregelen nemen om de opmars van de yen te stuiten. De bank beslist naar verwachting pas begin september over een eventuele versoepeling van het monetaire beleid. De parlementariërs willen echter eerder actie en roepen de bank op om zo nodig actief in te grijpen om de wisselkoers te drukken.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres