Friday, September 3, 2010

Rente helpt Rabo aan record

En goed stuk in het FD

Terwijl consumentenorganisaties klagen over hoge hypotheektarieven, heeft de Rabobank, met afstand marktleider in hypotheken, een recordwinst gepresenteerd.



De bank ontkent echter met klem dat de tarieven kunstmatig hoog gehouden worden. Bestuurders legden tijdens de presentatie van de halfjaarwinst gisteren in Utrecht uit dat de critici 'oneigenlijke argumenten' gebruiken.

Onder meer de Vereniging Eigen Huis klaagde onlangs over de gestegen rentemarges bij Nederlandse banken. Rentedalingen op de kapitaalmarkt worden niet doorgegeven aan consumenten, waardoor huizenbezitters te duur uit zijn, luidt de klacht. De toezichthouder voor concurrentiezaken NMa heeft een onderzoek aangekondigd.

Verbeterde rentemarge

Bij de Rabobank bleek een sterk verbeterde rentemarge een van de pijlers te zijn onder het winstherstel. Het verschil tussen betaalde en ontvangen rente steeg met euro 450 mln tot euro 4,3 mrd. Ook bij SNS Reaal ging het renteresultaat omhoog, maar door tegenvallers in buitenlandse vastgoedfinanciering kwam dat concern gisteren met een kwartaalverlies.

De rentewinst is niet extreem hoog, was de boodschap van financieel Rabo-bestuurder Bert Bruggink. De marge steeg vooral door lagere spaarrentes. 'In de eerste helft van 2009 vielen de spaarrentes in Nederland buiten elke marktlogica. Nu is er een normalisering', aldus Bruggink.

Tikje hoger

Toch zijn ook de hypotheekmarges omhooggegaan naar gemiddeld 0,9 procentpunt. Dat is slechts een tikje hoger dan het historisch gemiddelde bij de coöperatieve bank, maar twee keer zo hoog als in sommige kwartalen voor de kredietcrisis. 'In die tijd kwam er prijsconcurrentie van partijen die er nu niet meer zijn', stelt Bruggink. 'Wij zijn toen meegegaan om marktaandeel te behouden. In die zin is de mindere concurrentie een deel van de verklaring voor de gestegen rentemarge.'

Ook in 2009 was de marge tijdelijk erg laag. Dat kwam toen niet door concurrentie, maar door pijlsnel oplopende financieringskosten voor alle banken.

Verliesgevend

Bruggink wijst erop dat de marge van 0,9 procentpunt bruto is. Daar moet nog voor 0,5 procentpunt aan kosten vanaf. Volgens de Rabo-bestuurder zijn de hypotheken die in delen van 2007 en 2009 zijn verkocht, toen de marges laag waren, verliesgevend.

De Vereniging Eigen Huis stelde eerder dat de hypotheekmarge veel harder omhoog is gegaan bij Nederlandse banken. Die marge zou nu 2 procentpunt bedragen.

Swapmarkt

Rabobank zegt dat de critici de hypotheektarieven ten onrechte vergelijken met de sterk gedaalde renteniveaus van de Staat, de Europese Centrale Bank of de zogeheten swapmarkt. Overheden zijn goedkoper uit dan banken, ECB-geld is niet bedoeld voor lange kredieten en het swaptarief is geen leentarief, aldus de speciale toelichting 'De marge op hypotheken nader verklaard' die Rabo gelijk met de cijfers heeft verspreid.

De halfjaarwinst van de Rabobank kwam uit op euro 1,66 mrd, het hoogste niveau ooit. Dat was niet alleen te danken aan de rente, maar voor een groot deel ook aan een aantrekkende economie. Rabo hoefde vergeleken met een jaar geleden nog maar de helft opzij te zetten voor slechte kredieten.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres