Thursday, September 9, 2010

China verkoopt schuldpapier VS

Dit is nog een bericht van augustus, maar oh zo van belang! China verminderd zijn positie in Amerikaans staatspapier en als Japan en Groot Brittannië volgen heb je de poppen aan het dansen. Daarop is het nog wachten!

china-money-examineChina heeft in juni de omvang van zijn positie in Amerikaans staatspapier opnieuw verlaagd, terwijl het land meer staatspapier in Japanse Yen en Britse pond heeft gekocht. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend gemaakt.

De positie in Amerikaanse Treasuries werd door China met 24 miljard dollar verminderd tot 843,7 miljard dollar - een daling van 2,7 procent. In totaal houdt China nu meer dan 4.000 miljard dollar aan buitenlands staatsobligaties aan. Dat is een toename van 55,6 miljard dollar, ofwel 1,2 procent.


De markten kijken met argusogen naar de positie van China in Amerikaans staatspapier, nu Washington onvangrijke tekorten moet financiëren. Een groot deel van staatsobligaties en ander schuldpapier moet worden opgenomen door buitenlandse investeerders.

Als de bereidheid afneemt om schuldpapier in dollars te kopen, dan moet de rente omhoog. Vooralsnog is dat niet aan de orde, omdat veel institutionele en particuliere beleggers het Amerikaanse staatspapier nog altijd als een veilige haven zien.

De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief op 0,25 procent staan, in een poging de economie te stimuleren. Ook helpt een laag rentetarief de Amerikaanse overheid om de 13.300 miljard dollar grote schuld te financiëren.

Japan, dat na China, de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaans staatspapier is, kocht in juni juist voor 16,9 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier bij. Daarmee kwam haar totale bezit op 603,6 miljard dollar, Groot Brittannië volgt met 362 miljard dollar.

Analisten denken dat de dollar de komende periode een opmars zal maken, vanwege de economische onzekerheid. Veel beleggers beschouwen de dollar nog altijd als een veilige haven.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres