Thursday, August 5, 2010

Woningen onder executiewaarde in de verkoop

Huizenbezitters die hun pand gedwongen moeten verkopen, krijgen steeds lagere bedragen op de onroerendgoedveiling. Dat komt doordat de animo onder vastgoedhandelaren sterk is afgenomen

.Dit blijkt uit gesprekken van deze krant met vastgoedhandelaren en notarissen, die actief zijn binnen de veilingwereld.

Ondanks de crisis is het aantal gedwongen veilingen de laatste jaren redelijk stabiel gebleven op ongeveer 2000 per jaar. Nu blijkt echter dat de crisis weliswaar niet het aantal, maar wel de animo en de opbrengsten van huizen op de veiling negatief beïnvloedt.

Opbrengst is 10% minder

Volgens notaris Vic van Heeswijk, via wiens kantoor ongeveer 30% van de geveilde huizen in Nederland loopt, brengen de huizen die de afgelopen maanden door zijn kantoor werden behandeld 10% minder op dan de aangenomen executiewaarde. Dat is het bedrag dat het pand naar de inschatting van de taxateur zou opbrengen in geval van gedwongen verkoop. Deze vooraf getaxeerde executiewaarde ligt in de regel al zo’n 20% onder de marktwaarde.

Van Heeswijk: ‘Normaal gesproken levert een pand minstens de executiewaarde op, meestal meer. Handelaren zijn nu zo somber over de markt, dat de opbrengst vaak lager uitvalt.’

lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres