Tuesday, August 24, 2010

Wat te doen bij deflatie?

Inflatie of deflatie? Voor -en tegenstanders voeren een felle discussie. Als u van mening bent dat er een periode van dalende prijzen oftewel deflatie aanbreekt, wat moet u dan als belegger doen om uw vermogen te beschermen of hierop in te spelen?

In een normale markteconomie is deflatie de dominante tendens. Technologische innovaties zorgen dat producten steeds goedkoper worden. In de computerbranche is dit heel normaal. Als u nu een pc koopt, weet u zeker dat deze computer over een jaar veel goedkoper zal zijn.

Mainstream economen kijken alleen echter naar één beweging en dat is inflatie of deflatie. Voor een beschrijving van de werkelijkheid zijn echter het geheel van tendensen als tegentendsen nodig. Zo zien we op dit moment dat grondstofprijzen fors stijgen terwijl sommige consumentenprijzen juist dalen, dus er is op hetzelfde moment zowel inflatie als deflatie waar te nemen.

De deflatiore krachten in de economie zijn de opkomst van het Verre Oosten (China, India) en het steeds groter wordende belang van internet. De goedkope arbeid van deze landen zorgt voor prijsdruk voor zowel goederen als diensten maar tegelijkertijd stimuleert de vraag van deze landen de grondstofprijzen.

Voor wat betreft internet staan we nog steeds aan het begin van een ontwikkeling die een enorme invloed zal hebben op de maatschappij. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Zo melde deze maand TNT dat het de postdivisie te koop zet. Het bedrijf heeft te lijden onder de opkomst van internet en e-mail. Een belangrijkere gevolg is onderbelicht: namelijk de deprecatie van kennis. In eerste aanleg betreft dit concrete feiten maar dit zal zich in de toekomst uitbreiden naar high-powered kennis.

De meest recente Amerikaanse cijfers wijzen in ieder geval op een afnemende inflatie. De mogelijkheid van dalende prijzen en een Japanse deflatiescenario is niet uit te sluiten. Veel economen wijzen een dergelijk scenario af. Volgens Gary Shilling is dat niet terecht en hij heeft een zeer goed artikel geschreven waarom hij vindt dat deflatie op komst is.

Wat voor effect heeft deflatie voor aandelen, obligaties, goud en andere beleggingen? Jane J. Kim en Eleanor Laise van de zakenkrant Wall Street Journal hebben een opsomming gemaakt.

Aandelen

Deflatie is over het algemeen slecht nieuws voor aandelen, omdat een periode van dalende prijzen en een zwakke vraag de neiging heeft de bedrijfswinsten te drukken en daarmee dus ook de aandelenkoersen.

Maar dat betekent niet dat beleggers aandelen geheel moeten mijden. Bedrijven met veel cash, een lage schuld, stabiele dividenden en producten die mensen zelfs in moeilijke economische tijden kopen doen het relatief goed.

En als de inflatie op langere termijn niet terugkeert, blijven deze bedrijven goed presteren omdat ze beschikken over prijszettingsmacht. Dat betekent dat ze de prijzen kunnen verhogen om de stijgende kosten te compenseren.

Veel aandelen in de consumentensector blijven bij deflatie goed liggen. Beleggers moeten op zoek gaan naar bedrijven die marktleider zijn.

Financiële waarden

Analisten waarschuwen echter voor financiële waarden. Kredietnemers proberen hun schuld af te bouwen en verstrekkers kunnen te maken krijgen met oninbare leningen. Schulden worden afgelost terwijl de vraag naar nieuwe leningen gering blijft en dit zet druk op de winstgevendheid van financiële ondernemingen.

Obligaties

In een deflatoire omgeving hebben staatsobligaties op langere termijn de neiging om goed te presteren. Beleggers zoeken een veilige haven en die wordt gevonden in de staatsleningen. Het rendement daalt en de prijs van staatsobligaties schiet omhoog wat resulteert in hogere totaal rendementen. Vandaar de recente rally.

De zogenaamde Inflation Linked Obligaties kunnen waarde verliezen in een periode van aanhoudende deflatie. Het opnemen van Inflation Linked Bonds in een portefeuille is een verzekering tegen het risico van (oplopende) inflatie.

Cash

Cash is koning in een deflatoire wereld. Hoewel beleggers vanwege de lage rente weinig op kunnen verdienen, stijgt kasgeld in waarde als prijzen dalen. Als u zorgen heeft over deflatie op korte termijn, bieden liquide middelen de beste flexibiliteit.

Vastgoed

Deflatie betekent over het algemeen dalende prijzen voor grondstoffen, vastgoed en andere harde activa. Maar zoals met aandelen, zouden beleggers er goed aan doen om vastgoed niet geheel af te schrijven.

In een periode van deflatie, beleggers moeten op hun hoede voor met name commercieel en residentieel vastgoed en de fondsen die hierin beleggen. Een gebrek aan inflatie ,de onmogelijkheid om de huren te verhogen en een lage bezettingsgraad zal de waarde van onroerend goed drukken.

Goud

Goud wordt gezien als een middel ter bescherming van inflatie. Het edelmetaal kan ook nuttig zijn bij deflatie. De overheid drukt als reactie op de deflatiezorgen extra geld bij die op hun beurt kunnen inflatievrees kunnen aanwakkeren en daarmee de goudprijs kunnen stimuleren .

Goud is een hedge tegen de financiële stress, en “de bron van stress doet er niet toe, deflatoire of inflatoire”, aldus Joe Foster, fondsmanager van Van Eck International Investors Gold Fund.

Schuld

Deflatie is over het algemeen niet aardig voor kredietnemers. De reële waarde van schulden zal toenemen. Dus als u nu schulden heeft, probeer deze af te bouwen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw hypotheek aflossen en beleggen in lange termijn obligaties.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres