Wednesday, August 18, 2010

Hans de Geus: Deflatie-spook VS steeds reëeler

De Small Business Index liegt er niet om: het sentiment onder ondernemers op Main Street is in juli verder gezakt. Dit zegt helaas meer over de toestand en toekomst van de Amerikaanse economie dan de juichende winststijgingen van blue chips op Wall Street.


'Herstel' zwakker dan in 1975 en 1982
Dat argumenteert RTL Z economiecommentator Hans de Geus. Elke maand wordt een grote groep kleinere ondernemers door de 'National Federation of Independent Business' geënqueteerd over zaken als: ben je van plan mensen aan te nemen, te investeren, wat verwacht je van winst en omzet, kan je makkelijk aan krediet komen, en: zie je mogelijkheden de afzetprijzen te verhogen.

Bijzonder onprettig
De resultaten voor juli zjin bijzonder onprettig: de index zakt, na enorme klappen in mei en juni, opnieuw. Voor zover we na de ergste crisis na de tweede Wereldoorlog kunnen spreken van een herstel, is dat herstel daarmee op Main Street stukken zwakker dan na de crises van 1975 en 1982.
US NFIB Survey

Prijsverlaging
Omineus voor beleidsmakers is met name dat ondernemers per saldo verwachten dat ze de prijzen moeten verlagen, en dat dat saldo in juli verder is toegenomen. Logisch: er is sprake van overcapaciteit, en potentiele kopers likken voorlopig nog de wonden: geen baan meer (ontslagen door een multinational die daarmee de winst heeft opgekrikt), huis minder waard, banken steeds strenger...kortom, men gaat liever bezuinigen en wat sparen dan naar de winkel.

Ook logisch is dat ondernemers in steeds mindere mate van plan zijn om te gaan investeren. Één lichtpuntje: het aantal ondernemers dat per saldo mensen wil ontslaan, is iets gezakt (zij het nog altijd positief)

Deflatie
Hiermee dreigen de nachtmerries van centrale bankiers als Ben Bernanke bewaarheid te worden. Prijzen van vaste activa als huizen en aandelen zíjn al maandern aan het dalen. Het is een kwestie van tjid voordat dat doorsijpelt in de officiële inflatiestatistieken. Dit rapport wijst erop dat dat punt weer een stap dichterbij is gekomen.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres