Thursday, August 19, 2010

"We worden stokoud en straatarm"

Een goed stuk van RTL-Z

De pensioenfondsen komen steeds verder in de problemen, nu moeten ze weer 2% dekkingsgraad afboeken omdat we met z'n allen nog langer blijven leven dan gedacht. Ook blijft de rente maar verder dalen.

Langer leven
Op 31 december vorig jaar hebben de meeste pensioenfondsen al rekening gehouden met het zogenaamde langlevenrisico. Dit is gebeurd door de CBS tafels toe te passen op de voorziening pensioenverplichtingen en deze te verhogen met circa 4,5%. Dit in afwachting van de nieuwe Prognosetafels van het Actuarieel Genootschap

2 procent
Onlangs heeft een van de leden van de Commissie Overlevingstafels van het Genootschap op een seminar uit de doeken gedaan hoe het model werkt en wat de financiële impact hiervan is. Op basis hiervan is de nieuwe Prognosetafel af te leiden. Hewitt pensioendiensten komt daarbij tot de conclusie dat de nieuwe tafels voor een gemiddeld pensioenfonds een extra verzwaring betekenen van de voorziening pensioenverplichtingen van circa 2% ten opzichte van de CBS cijfers.

Dekkingsgraad
Het negatief effect op de dekkingsgraad zou dus ongeveer een 2%-punt kunnen bedragen. Dat betekent dat de dekkingsgraad verder daalt, na de forse daling in de afgelopen maanden. In dat kader wijzen wij erop dat op basis van de huidige regelgeving uiterlijk per 1 januari 2012 bezien moet worden of de in het herstelplan opgenomen pad wordt gevolgd.

Afboeken?
Veel pensioenfondsen zitten in de problemen. De dekkingsgraad, de verhouding tussen verplichtingen en bezit is onder invloed van de gestaag gedaalde rente gezakt tot ver onder de verplichte 105. Als voorbeeld kunnen we het grootste pensioenfonds van Nederland nemen: het ABP. De dekkingsgraad stond op 31 juli op 98. Eind dit jaar moet het fonds, volgens het herstelplan, minimaal 96,6% hebben, anders moet het fonds zich melden bij DNB.

Als het fonds nu weer 2 punten moet afboeken wegens 'lang leven', dan komen de problemen wel heel dichtbij en zou het fonds misschien wel eens moeten gaan afstempelen...

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres