Friday, October 15, 2010

Rienk Kamer: crisis absoluut niet achter de rug 'Koop staatsobligaties en goud'

Om te weten hoe de huidige wereld economie ervoor staat en de toekomst wordt moet je dit echt zien.

In een uitgebreid interview geeft beleggingsgoeroe Rienk Kamer aan dat het nog nooit zo lastig was om te voorspellen.

Rienk Kamer: crisis nog lang niet achter de rug

Somber
Rienk Kamer is nog altijd somber. Zo zitten banken 'nog steeds in een zeer glibberige situatie.' ''In de wereldeconomie heerst een situatie van paniek."

Beleggers kunnen volgens Kamer het best hun geld steken in staatsobligaties en in goud. Toch is hij veel positiever over staatsobligaties, dan het edelmetaal. Het meest ziet hij in staatsobligaties van 'stevige landen' zoals Nederland en Duitsland, maar ook de VS. Beleggers die wat meer risico durven nemen kunnen wat Kamer aangaat ook Griekse staatsleningen kopen. 'De EU laat Griekenland toch niet vallen', aldus Kamer.

Voor de waaghalzen heeft de beleggingsdeskundige een helder advies. Particuliere beleggers hebben op de beurs weinig te zoeken.

Spanje
Over de Spaanse huizenmarkt is Kamer somber. "Ik woon zelf in het land en zoals u weet gaat het daar slecht. Bij mij komen geregeld mensen die me wijzen op zogenaamde koopjes. Een appartementencomplex bijvoorbeeld, wat ik voor de helft van de prijs kan kopen. Mijn vraag is dan alleen: wanneer kan ik het weer verkopen? En verkoopt het wel? Er staan namelijk 1,2 miljoen huizen leeg, die onder dwang worden verkocht. Dit probleem is de komende tien jaar nog niet voorbij." Ook de crisis in Spanje is 'bij lange na nog niet voorbij'. Een van de zogenaamde PIIGS-landen zit met zijn nek tot in de schulden, zegt Kramer. "De banken zit tot het dak toe vol met woningen die ze via de executie van hypotheken binnen gekregen hebben en die ze nu op de balans hebben staan. Die durven ze niet te verkopen, net als landen naast ons zoals Duitsland. Die durven ze niet te verkopen omdat ze dan het vastgoed tegen afbraakprijzen weg moeten doen. Dan wordt de hele markt naar beneden gewaardeerd en worden alle huizen minder waard."

Kunstmatige economie
Volgens Kramer wordt de economie kunstmatig in stand gehouden. "Ten eerste namens de statistieken. Bij de statistieken in Nederland wordt volgehouden dat de kredietverlening nog wel meevalt. Daar hebben ze tegenwoordig een aardig trucje voor bedacht; de zogenaamde 364-dagen krediet. Dat is een soort lopende kredietlijn voor het hele jaar. Elke dag wordt dan volgens de methode een krediet verstrekt. Maar dat is gewoon dezelfde kredietnemer die elke dag opnieuw dat krediet krijgt. De andere reden is dat als banken zoveel kredieten zouden geven, als ze werkelijk zouden geven, zouden ze dat moeten melden bij De Nederlandsche Bank als verplichtingen. Dan zou de solvabiliteit van die banken wel eens kunnen wankelen. Want dan hebben ze meer schulden dan kapitaal. Dat is wat er op dit moment in Nederland aan de gang is. Veel mensen willen er niet over praten, maar ik vertel het u nu toch maar."

Duitsland
In Duitsland kunnen ze ook de cijfers mooier maken dan ze werkelijk zijn. "Bij onze Oosterburen zeggen ze dat het goed gaat met de economie. Dan vraag je ondernemers: gaat het nu echt goed? Dan zeggen ze dat het wel meevalt. Bij sommige staat het water tot aan de lippen, die zijn eigenlijk failliet. Dan zeggen ze tegen hun bank dat ze het niet meer volhouden. In het geval van bijvoorbeeld een rederij zeggen ze dan: we verkopen een boot tegen afbraakprijzen. Dan schrikt de bank en zegt de rederij om absoluut niet de boot te verkopen, want dan moeten ze alle boten afwaarderen en zakt de waarde in de hele markt. Dan zouden de banken in de penarie komen. Dus dan komt de bank de reder tegemoed. Bijvoorbeeld door de rente zelf op te hoesten en de reder voorlopig met rust te laten. Eigenlijk is dit kunstmatig, vervalsend omhoog houden van de economie. Hierdoor krijgen we een verkeerde indruk van hoe het nu werkelijk gesteld is met de economie. Met dit soort trucjes zijn we niet uit de crisis."

Aandelen
Veel beleggers maken zich zorgen over de aandelenmarkt. In een jaar tijd is de AEX niet veel van zijn plek gekomen, en staat rond de slotkoers van de laatste handelsdag van 2009. Waar zal het heen gaan met deze markt? Voorlopig ziet Kamer het niet rooskleurig in. "Ten eerste: we bevinden ons in een lange bear markt, die zo is begonnen in 1999-2000. Je gaat op en neer, maar per saldo daal je. Alle signalen zijn dat we daar nog steeds in zitten. Toch wil dat niet zeggen dat je af en toe een sterk herstel ziet. De markt zal dan een paar dagen, weken stijgen en kun je als belegger een mooi resultaat halen. Ten tweede hebben we die enorme beurscrash gehad in 2008. De snelste die we in de geschiedenis hebben gehad, met een 50 procentsval in een aantal maanden. Wat daarna geprobeerd werd te doen, was te zorgen voor een betonnen bodem. De neergang was een meltdown, en die moest gestopt worden door een bodem aan te brengen. Dat gebeurde in maart vorig jaar. We kregen toen een aardige correctie opwaarts, maar dat is maar een klein deel van de enorme verliezen van 2008."

bron: rtl-z


Bekijk het hele interview met Rienk Kamer

Rienk Kamer: crisis nog lang niet achter de rug klik: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/Fri00.RIENK_INTEGRAAL.xml


Bekijk het interview per categorie:
Rienk Kamer: analyse van de wereldeconomie klik: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/Fri09.rienk1.xml
Rienk Kamer: analyse van de aandelenmarkt klik: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/Fri09.rienk2.xml
Rienk Kamer: vooruitblik op de wereldeconomie klik: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2010/week39/Fri09.rienk3.xml
Rienk Kamer: waarin moeten we beleggen en welke categorieën moeten we mijden?

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres