Thursday, October 21, 2010

Koopwoningmarkt zakt weer terug

Er zit nog een grote daling van de huizenmarkt aan te komen, waarneer dat is weet ik niet, maar dit is weer een voorbode.

In het derde kwartaal was de koopwoningmarkt ‘ronduit slecht’. De NVM-makelaars verkochten met 21.605 woningen 13% minder dan in het tweede kwartaal.

at meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars vandaag in een persbericht met cijfers over de afgelopen drie maanden. De NVM-makelaars, goed voor driekwart van de markt, verkopen normaal in het derde kwartaal 4,5% minder, met name vanwege de vakantieperiode.

Ook in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar was de verkoop beduidend minder. Een terugval met ruim 12% ten opzichte van het door de makelaarsvereniging vorig jaar oktober opgegeven aantal NVM-verkopen in het derde kwartaal van 2009. Voor de hele markt was de terugval 11%.

Prijzen gedaald

Verder zijn de prijzen in het voorgaande kwartaal gedaald, met 1,3% voor de gemiddeld verkochte woning. In de afgelopen twee kwartalen meldde de NVM telkens nog een lichte prijsstijging, met 1,1% in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste, en met circa 0,5% in het eerste kwartaal ten opzichte van het vierde van vorig jaar. Maar telkens voegde NVM-voorzitter Ger Hukker toen wel daaraan toe dat die prijsstijgingen enigszins vertekend waren. ‘De prijs van de individuele woningen daalt nog steeds’, zei hij.

De prijzen daalden in het voorgaande kwartaal bij alle woningtypen. Die van de duurdere woningen (vrijstaand en twee-onder-éénkap) gingen het hardst omlaag. De gemiddelde verkoopprijs in het afgelopen kwartaal bedroeg 233.000 euro tegen 219.000 in het eerste kwartaal 2009, het dieptepunt van de markt.

Meer woningen te koop

De NVM noemt het ‘zorgwekkend’ dat tegenover de tegenvallende verkopen een voortdurende instroom van nieuw aangeboden woningen staat. Daardoor is het totale woningaanbod op de markt in het afgelopen kwartaal met 5,4% gestegen. In het derde kwartaal stonden er 185.000 woningen te koop tegen 139.400 in dezelfde periode van 2009.

Circa 35% van de aangeboden woningen staat nu langer dan een jaar te koop. Vaak vragen huizenverkopers te veel, aldus de NVM. Huizen die pas na twee jaar of langer worden verkocht, worden doorgaans 18% goedkoper verkocht dan de oorspronkelijke vraagprijs. ‘Scherp geprijsde woningen die binnen een maand of drie worden verkocht, zakken gemiddeld slechts 4,7%’, aldus de NVM.

Tussensegment

Vooral in het goedkope segment – appartementen en tussenwoningen – werden duidelijk minder woningen verkocht. Er wisselden 15% minder appartementen en 16,5% minder tussenwoningen van eigenaar. Vrijstaande woningen werden net zo veel verkocht als vorig kwartaal.

‘We zien dat het lichte herstel in de eerdere kwartalen van 2010 nog niet doorzet’, zegt Ger Hukker. ‘De onzekerheid bij de consument is nog groot, onder meer door het wegvallen van allerlei subsidies en de moeizame discussie over de hypotheekrenteaftrek en andere bezuinigingen.’ Het positieve effect van de komst van het nieuwe kabinet dat de renteaftrek ongemoeid wil laten, is natuurlijk nog niet zichtbaar, aldus Hukker.

De NVM constateert verder grote regionale verschillen in de verkoopmarkt. Het aantal woningverkopen in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland zakte zelfs met circa 12 à 15% ten opzichte van een jaar geleden. Daar hebben de kopers volgens de NVM het meeste last van leegrakende potjes voor koopsubsidie en starterslening. Utrecht liet ook een prijsdaling zien, met gemiddeld 3,4%. In Drenthe werd meer (+ 1,2%) en duurder (+ 2,6%) verkocht.
bron: Het Financieele Dagblad

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres