Wednesday, October 27, 2010

Buffett over de economie, aandelen en obligaties

Het is altijd geweldig om de belegger van de wereld te horen praten over belangrijke onderwerpen. Hij denkt echt na over die onderwerpen en heeft zijn antwoord al klaar.

Afgelopen dinsdag was Warren Buffett te gast bij de 'Most Powerful Women'-conferentie in Washington. Hiervan is een video beschikbaar die we u nadrukkelijk aanbevelen:

http://tinyurl.com/video-Buffett-5-10-2010

[De video duurt ongeveer 45 minuten]

Tal van onderwerpen passeren de revue in deze video. Hieronder volgt een kleine selectie van de zaken die aan de orde komen...


Visie aandelenmarkt

Buffett stelt gematigd optimistisch te zijn ten aanzien van de Amerikaanse economie en, hoewel hij in Europa ook wel wat herstel ziet, omschrijft Buffett de toekomst van de Europese monetaire unie vooral als "The Big Unknown". Over aandelen is hij enthousiast. Obligaties zijn naar zijn mening te duur. "Beleggers begaan een fout nu nog obligaties te kopen. Aandelen zijn momenteel een veel beter alternatief," aldus Buffett.

Volgens Buffett zal het vertrouwen op de financiële markten terugkeren, alleen weet hij niet precies wanneer. Wat betreft zijn beleggingen maakt Buffett zich over het terugkeren van vertrouwen overigens totaal geen zorgen. "Charlie (Buffett's zakenpartner) en ik beoordelen een bedrijf, het management en proberen ons vervolgens voor te stellen hoe het bedrijf er over tien jaar voor zal staan. En uiteraard kijken we ook of we het betreffende aandeel goedkoop genoeg is". "Aan allerlei macrofactoren besteden we echter nog geen 10 seconden aandacht," aldus Buffett die er nog aan toevoegt geen enkele twijfel te hebben dat deze strategie goed zal werken.


Werkloosheid

Voor de werkloosheid in Amerika voorziet Buffett een langzaam herstel. "Maar met twee of drie jaar ligt deze vrijwel zeker substantieel lager dan nu het geval is." Buffett wijst er op dat het vooral het systeem van de vrije markt is welke voor een dalende werkloosheid zal zorgen, en niet zozeer het fiscale of monetaire beleid. Het systeem van de vrije markt heeft in de woorden van Buffett "het menselijk potentieel ontketend" en vormt tevens de verklaring voor het ongebreidelde optimisme dat Buffett heeft over de toekomst van de Verenigde Staten.

In de video komen verder onder meer Buffett's inflatieverwachtingen aan de orde, de momenteel afnemende populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama, het lage belastingtarief dat geldt voor Amerikaanse 'superrijken' en Buffett's bevindingen van zijn recente trip naar China. Al met al een bijzonder interessante video die we u zeer kunnen aanbevelen.

bron: Hendrik Oude Nijhuis

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres