Tuesday, October 19, 2010

IMF: financieel systeem blijft zwak

Er is geen goed overleg tussen de overheden in de wereld waardoor iedereen maar wat doet wat niet ten goede komt aan de economie. Dit stuk bewijst dat nogmaals.

De stabiliteit van het internationale financiële systeem is de afgelopen maanden verslechterd en blijft de zwakke plek in het herstel van de wereldeconomie. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds.


Schuldenlast
Door de hoge schuldenlast van veel rijke landen en de kwetsbare positie die veel banken nog altijd hebben, staat de financiële sector er volgens het IMF nu minder goed voor dan een halfjaar geleden. Overheden hebben de grootste onrust over de schuldencrisis die dit voorjaar losbrak, wel weg kunnen nemen, maar actie blijft noodzakelijk . "De financiële sector blijft de achilleshiel van het herstel van de economie'', schrijft het IMF.

Harder werken
Landen moeten daarom harder werken aan de hervorming van het financiële systeem. De strengere regels voor banken die tot nu toe zijn gepresenteerd, zijn volgens het fonds een goed begin maar nog lang niet voldoende om alle problemen op te lossen. Zo moet het toezicht op de banken nog altijd worden verbeterd en moeten er internationale oplossingen komen voor het faillissement van banken die in meerdere landen actief zijn.

Schade
Banken hebben volgens de schattingen van het IMF inmiddels driekwart van de schade van de financiële crisis verwerkt. Het instituut verwacht dat er internationaal nog 550 miljard dollar op bezittingen moet worden afgeschreven. De totale verliezen in de periode van 2007 tot en met 2010 komen daarmee naar verwachting uit op 2,2 biljoen dollar. Dat is 100 miljard dollar dollar minder dan het IMF zes maanden geleden voorspelde.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres