Saturday, November 6, 2010

Valutaspanningen lopen op

Als de internationale samenwerking ver te zoeken blijft. Blijven wij is een recessie. Er moet worden samen gewerkt.

De valutaoorlog is deze week weer van extra munitie voorzien. Het vooruitzicht dat de Fed opnieuw miljarden in de kwakkelende economie wil pompen, joeg investeerders uit de dollar en zweepte de waarde van de euro en diverse grondstoffenprijzen verder op.

17:00 uur: Bernanke hint op meer stimulans economie
17:30 uur: Bernanke kan alleen maar geldpers aanzetten; helpt stimulans Fed?

Fed overspeelt hand
In de jacht op economische groei zoekt het stelsel van Amerikaanse centrale banken de randen van zijn mandaat, stelt valutadeskundige Philip Marey.

Lage dollar
De lage dollarkoers komt de Amerikanen namelijk niet slecht uit, nu de export de rol van de consumenten als economische motor moet overnemen. Een goedkope dollar maakt Amerikaanse producten immers aantrekkelijker voor het buitenland. ,,Officieel doet de Fed niet aan wisselkoersbeleid, maar dit helpt wel'', concludeert de econoom van Rabobank.

Stimulans geen nut
Volgens Marey hebben de stimuleringen van de centrale bank op dit moment weinig nut voor de Amerikaanse economie. De aankondiging ervan lijkt dan ook vooral bedoeld om de koers van de dollar te drukken. De waarde van de Amerikaanse munteenheid daalt omdat investeerders vrezen dat de verdere verruiming van de geldhoeveelheid op termijn de koopkracht van de dollar zal uithollen. De euro is populair omdat de Europese Centrale Bank juist terughoudend is met nieuwe acties.

Handelstekort VS
Alleen een lagere dollarkoers is voor de Verenigde Staten echter niet genoeg. Zo bleek deze week dat de export van de VS in augustus slechts mondjesmaat groeide, terwijl de import uit vooral China weer fors toenam. De roep van Amerikaanse politici dat China de waarde van de yuan moet laten stijgen wordt steeds luider en inmiddels wordt gedreigd met handelssancties als het land de onderwaardering van zijn munt niet overtuigender aanpakt.

Valutaoorlog
De valutaoorlog beperkt zich niet tot China en de VS. In de afgelopen tijd greep een uiteenlopende groep landen al in om de waarde van de munt laag te houden, waaronder Zwitserland, Colombia en Singapore. Deze week beschuldigde de Japanse regering Zuid-Korea van manipulatie van de Koreaanse won. Een gevoelige kwestie, want uitgerekend van Zuid-Korea wordt verwacht dat het de valutaruzies agendeert als de landen van de G20 volgende maand bijeenkomen in Seoul.

Coördinatie zoek
De broodnodige internationale samenwerking is echter ver weg, aldus Marey. ,,Aan het begin van de crisis was er ongekende coördinatie van het monetaire en het begrotingsbeleid. Maar die maatregelen lopen op hun laatste benen. Daardoor blijven alleen dit soort negatieve maatregelen over om te scoren.''

Grondstoffen
Het vooruitzicht van stimuleringsmaatregelen zet ook grondstoffen ondertussen weer volledig in de schijnwerpers. De prijs van het veilig geachte goud stijgt al lange tijd en brak ook deze week weer records. Ook metalen als koper en zilver waren in jaren niet zo duur. De olieprijs is bezig aan een opmars en bereikte deze week het hoogste niveau van de afgelopen vijf maanden. Hier zien investeerders juist de positieve kant van een extra prikkel voor de economie. Als de miljarden van de Fed een terugval van de economie voorkomen, blijft ook de vraag naar grondstoffen op peil.


bron: rtl-z

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres