Monday, November 1, 2010

Fed: steunmaatregelen binnen afzienbare tijd

Hele duidelijke taal van de Fed. De gelkraan gaat namelijk weer open. Wat betekend dat de dolar minder waard wordt en defatie en inflatie dichterbij komen.

De Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken, voorziet de noodzaak om ,,binnen afzienbare tijd'' met extra steunmaatregelen te komen om de fzwakkende economie een impuls te geven.


Noodzaak
Wat voor maatregelen er mogelijk genomen gaan worden heeft het beleidsbepalende orgaan niet bekendgemaakt. De centrale bankiers zijn het wel over een breed front eens over de noodzaak van de stappen.

Speculatie
Op de financiële markten werd al weken druk gespeculeerd over de stimuleringsmaatregelen. Door de hoop dat de centrale bank opnieuw geld in de economie gaat pompen om de groei te waarborgen, gingen de aandelen- en obligatiemarkten de laatste weken scherp omhoog. Ook dinsdag kozen de Amerikaanse beurzen de weg omhoog na het nieuws van de Fed.

Rente 0%
De Fed verlaagde de rente in december 2008 naar bijna nul procent en pompte tot dusver 1,7 biljoen dollar (1,2 biljoen euro) in de economie. Dat heeft wel geleid tot enige economische groei, maar veel minder sterk dan in voorgaande jaren. Op de werkgelegenheid lijken de ingrepen helemaal geen effect te hebben. Nog altijd is bijna 10 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos.

bron: rtl-z

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres