Monday, March 22, 2010

Wat jij nog niet wist over de euro!

Ik zag van de week het volgende bericht hierover:

Nederland is namelijk tegen een te lage koers in de Euro terecht gekomen. Wij schatten dat de Nederlandse gulden bij invoering van de Euro 10 tot 20% ondergewaardeerd was. Voor iedere 1,90 gulden (maximaal voor iedere 2 gulden) hadden we eigenlijk een Euro moeten krijgen. Nederland betaalde echter 2,20371 gulden voor iedere Euro.

De verklaring van bovenstaande hangt samen met het feit dat voor de invoering van de Euro de gulden gekoppeld was aan de Duitse mark. Omdat Duitsland onze belangrijkste handelspartner is wilde men zo het onderlinge valutarisico weghalen. Financieel ging het met Duitsland op dat moment helemaal niet zo goed als in Nederland. Duitsland had zopas Oost-Duitsland erbij gekregen en moest hier structureel bergen geld naartoe sturen om de situatie aldaar enigszins op te lappen.

Waarom Nout Wellink of Wim Kok bij de invoering van de Euro geen revaluatie van de gulden hebben geëist? Geen idee. Laatstgenoemde was wellicht te druk met het vervloeken van de 'exorbitante salarissen' in de bankenwereld.

Laten we snel verder gaan. Door de te lage omwisselkoers van de gulden in combinatie met de meer dan prima draaiende economie voor invoering van de Euro is in Nederland een inflatiegolf ontstaan. Zoals u weet werden veel zaken na invoering van de Euro 'opeens' fors duurder. De stijgende huizenprijzen in Nederland in de periode na de invoering van de Euro vormen, ook relatief gezien, daarvan een goed voorbeeld.

Huiseigenaren profiteerden dan ook van de inflatie. Iedereen met een vast inkomen ondervond echter nadeel. De mensen in loondienst dus, de minima en de mensen met een AOW-pensioentje. En huizenkopers moesten zich diep in de schulden steken: stond in 1990 nog geen 40% van ons nationaal product uitgezet als hypotheekschuld, in 2006 zaten we volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al op 100%.

Volgens een hierboven genoemde politicus was dit de tijd van 'loonmatiging'. Zoals u weet: wanneer de lonen de inflatie niet bijhouden betekent dat simpelweg een daling aan koopkracht. Konden de meeste gezinnen enkele decennia terug van één inkomen rondkomen, nu waren veelal twee inkomens per gezin nodig om rond te komen.

Om dit nu van te voren te zien en te leren van vroeger moet je financiele intilligentie ontwikkelen, Cashflowclub Zeeland!

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres