Sunday, July 25, 2010

Bill Miller: "Een unieke kans doet zich voor"

Een goed stuk van Hendrik Oude Nijhuis

Bill Miller, zelf een bewonderaar van Warren Buffett, is zoals u misschien weet fondsbeheerder bij Legg Mason Capital Management. Hij beheert daar een vermogen van vele tientallen miljarden. Maar bovenal is Bill Miller bekend om een opmerkelijke prestatie: tussen 1991 en 2005 wist hij ieder jaar de beurs te kloppen. Vandaar ook dat er nog altijd een grote schare beleggers is die het reilen en zeilen van Bill Miller tracht te volgen.

En volgens Bill Miller zijn aandelen momenteel goedkoop. Zeker relatief gezien. Aangaande grote Amerikaanse multinationals spreekt hij zelfs over een "once in a lifetime opportunity". Zijn recente schrijven vindt u hier zelf terug:

http://tinyurl.com/Bill-Miller-juli-2010


Redenatie

De actuele afkeer van aandelen is in de ogen van Bill Miller goed verklaarbaar: "Aandelen leverden de afgelopen tien jaar een negatief rendement op, terwijl 'risicoloze' obligaties juist sterk in waarde zijn gestegen. En nu obligaties ook nog eens het beste halfjaar in een decennium achter de rug hebben is dit voor velen het bewijs dat aandelen op termijn simpelweg de moeite niet waard zijn."

Niet enkel dit jaar leverden obligaties (vooralsnog) een beter rendement dan aandelen op, ook over de afgelopen periodes van 1, 3, 5, 10, 15 en 20 jaar presteerden obligaties beter dan aandelen. En zelfs over de afgelopen 25 jaar leverenden aandelen maar amper een iets beter rendement op dan de vaak risicoloos geachte obligaties.

De goede rendementen van obligaties worden volledig verklaard door de alsmaar dalende rente sinds begin jaren tachtig. Rente en obligaties zijn communicerende vaten: daalt de rente dan stijgen obligaties. En vice versa. Nu is de rente al sinds de jaren '80, toen we een periode van hoge inflatie kenden, gestaag aan het dalen. Dit verklaart dan ook het alsmaar stijgen van de koersen van obligaties, in het bijzonder van staatsobligaties van door beleggers 'veilig' geachte landen.

Vandaar ook dat vandaag de dag vele Westerse overheden goedkoper dan ooit tevoren geld kunnen lenen. Omdat de rente momenteel in de buurt van het absolute nulpunt bevindt is een verdere daling vrijwel uitgesloten (tenzij u rekent op een lange periode van deflatie; dan kan de rente wellicht nog net wat zakken). Het opwaartse koerspotentieel voor obligaties is daarmee in de ogen van Bill Miller uiterst beperkt. Wij zijn eenzelfde mening toegedaan.


Aandelen

Omgekeerd aan wat bij obligaties het geval is geldt dat bij aandelen de waarderingen juist verder weggezakt zijn. Met name grote multinationals hebben hun winsten het afgelopen decennium gestaag weten op te voeren. Hun koersniveaus bleven echter op z'n best stabiel, en daalden in veel gevallen zelfs. Daardoor daalden de waarderingen fors. Bill Miller stelt dat aandelen vergeleken met obligaties nu inmiddels de meest aantrekkelijke waarderingen kennen sinds 1951. Hij vervolgt: "Toen was ik net één jaar oud en had ik te weinig verstand en kapitaal om daarvan te profiteren - dit maal laat ik echter deze kans niet opnieuw aan mijn neus voorbij gaan."

Net als Bill Miller rekenen wij erop dat aandelen - op de huidige waarderingen gekocht en met een beleggingshorizon van minimaal een jaar of vijf - uiteindelijk aantrekkelijke rendementen zullen opleveren. Een visie die in grote lijnen strookt met de verwachtingen van zakenbank Goldman Sachs waarover wij u eerder al eens hebben bericht. En met de visie van Warren Buffett.

No comments:

Post a Comment

Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres