Door de schaarste en de toegenomen vraag is water een aantrekkelijke belegging. Ook het veranderende klimaat draagt een steentje bij. Wij hebben op De Kritische Belegger meerdere malen aandacht besteed aan water. Deze kunt u vinden onder de tag (sleutelwoord) “water” .
Deze tags staan aan het begin van elk artikel. Hiermee is het mogelijk onderwerpen te rubriceren. Daarnaast hebben wij natuurlijk categorieën (aandelen,obligaties, grondstoffen,bric etc).
Slechts 1%
Het aanbod van water is beperkt terwijl de vraag ernaar snel stijgt. Dat blijkt uit een studie van beleggingsbedrijf Clarus Securities. Hoewel 70% van de wereld uit water bestaat, is slechts 2,5% bruikbaar en maar 1% makkelijk toegankelijk.
Tegelijkertijd is de vraag ernaar gestegen van 1,48 miljoen kubieke meter halverwege jaren negentig van de vorige eeuw naar 3,9 miljoen kubieke meter in 2000. In 1900 bedroeg de vraag 770.000 kubieke meter. Er wordt voorspeld dat de vraag zal stijgen naar 5,0 miljoen kubieke meter in 2025.
Zeer belangrijk
Andere grondstoffen zoals olie kunnen vervangen worden. Voor water gaat die vlieger niet op.
‘Schoon water wordt stilaan de belangrijkste grondstof ter wereld. Als vergeleken wordt met andere sectoren, heeft water een heel sterke positie met een duurzame vraag” aldus de onderzoekers Carolina Vargas en Francisco Lung.
Beter dan de beurs
Zij merken op dat de watersector (met bedrijven die van waterwinning hun kernactiviteit hebben gemaakt) in de afgelopen tien jaar beter heeft gepresteerd dan de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500-index.
De in deze branche werkzame nutsbedrijven zijn in het algemeen monopolisten met een gestage kasstroom en winsten en dividendbetalingen. De groeivoet bedroeg tussen de 3% en 5% per jaar. Zij merken ook op dat de koers van de aandelen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.
De onderzoekers raden aan om van de macro-trends in de sector te profiteren door te kijken naar bedrijven die op een geavanceerde manier water schoonmaken. Daarnaast zijn volgens hen ondernemingen aantrekkelijk die voorzien in het aanbod en distributie van water en van waterefficiëntie. Zij verwachten een aanzienlijke investering in de vervanging en onderhoud van leidingen en een toename in gedecentraliseerde systemen voor het aanbod van water en de schoonmaak van water.
Meer water voor energie
Het onderzoek wijst eveneens op de toenemende populariteit van alternatieve energiebronnen. Deze ontwikkeling zal de vraag naar water tevens stimuleren. Zo wordt nucleaire energie steeds meer geaccepteerd. Een kolen gestookte conventionele centrale gebruikt ongeveer 600 gallon water per megawatt per uur opgewekte elektriciteit. Een kerncentrale moet het doen met 7.500 gallon MWh. Het Amerikaanse ministerie van energie schat in dat de behoefte aan water voor de energieproductie in 2030 zal verdubbelen.
Beursgenoteerd
Er zijn meer dan 500 beursgenoteerde bedrijven in de watersector met een totale marktwaarde van $2.000 miljard. In de periode 1998-2006 zijn er 506 fusies en overnames geweest met een totale waarde van $176 miljard. Er vonden 39 beursgangen plaats die gezamenlijk $4,8 miljard ophaalden.
Risico’s
De onderzoekers wijzen ook op een aantal risico’s in het beleggen in water:
De sector wordt gekenmerkt door een stevige concurrentie.
De branche is kapitaalintensief zodat bedrijven om te groeien kapitaal nodig hebben.
Er is een aanzienlijke consolidatieslag gaande die tot integratierisico’s leidt en druk zet op de prijzen.
De sector wordt beheersd door complexe overheidsregulering en het rendement van de nutsbedrijven is afhankelijk van de tarieven die toezichthouders bepalen. Op hun beurt kunnen zij weer blootstaan aan politieke -en publieke druk.
Hoe in water te beleggen
Net zoals met suiker kunt u op verschillende manieren beleggen in water.
1. Wie op een directe manier wil beleggen in water komt automatisch bij afgeleide producten als turbo’s terecht, zoals RBS Water Stocks USD TR Index Turbo Long 107,40
Een overzicht van de beschikbare turbo’s vind u op:
http://www.rbs.nl/markets/futures
U vindt daar vijf turbo’s longs en twee turbo shorts. Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u kiezen voor een lagere hefboom of een iets hogere.
2. U kunt via uw broker een ETC (indextracker) kopen die in water belegd. Dit is een manier om zonder hefboom in water te beleggen.
Claymore S&P Global Water ETF 123751 NYSE
EasyETF S-Box BNP Paribas Global Water (USD) 129986 PSE
ETFX Janney Global Water Fund 130075 AEX
iShares S&P Global Water 81721 AEX
Lyxor ETF World Water 113490 PSE
ML China Water Tracker Cert. 15981 AEX
PowerShares Palisades Global Water Fund 115291 PSE
3. Op een indirecte manier: u kunt aandelen van waterbedrijven kopen zoals China Water Group.
Ik heb geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.
Thursday, August 19, 2010
Water: sprankelende belegging
Geplaatst door
Wilt u werken aan het verhogen van uw financiële intelligentie met als doel financiële vrijheid?
op
1:00 AM
Labels:
cash flow,
Cashflow,
David Shvarts,
financiële bewustzijn,
ondernemer,
Ronnie Alt,
water
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres