Mits de overheid overschotten weet te realiseren kan de lange rente op korte termijn verder dalen, naar 1-2%.
Rente op laagste niveau sinds 1540
Deflatie
Dat zegt Martien van Winden, die eind jaren negentig het verloop van de rente in Nederland vanaf 1540 in kaart bracht, in gesprek met RTLZ. Daarbij zouden we volgens hem te maken kunnen krijgen met een periode van deflatie. In de afgelopen eeuwen is volgens Van Winden de inflatie per saldo rond de 0 geweest. 'We hebben de laatste eeuwen lange periodes van inflatie gehad, maar ook periodes van deflatie'. 'Sinds 1947 hebben we alleen maar inflatie gekend, het is dus goed mogelijk dat we nu in een periode van deflatie komen'', aldus Van Winden.
Overheid
Bij die inflatie past een veel lagere rente dan we nu kennen, aldus Van Winden. De lange rente kan volgens hem dalen tot een niveau van 1-2%. Dat zou al op relatief korte termijn het geval kunnen zijn. Daarbij is er een sleutelrol voor de overheid. 'Door de eeuwen heen is de overheid de enige die inflatie kan veroorzaken'. Als de overheid de accijnzen op energie niet flink verhoogd en streeft naar een overschot op de begroting ziet Van Winden geen reden waarom de inflatie zou moeten aantrekken.
Tachtigjarige oorlog en Den Uyl
In de afgelopen eeuwen zijn er twee belangrijke periodes geweest dat de overheid veel geld nodig had, aldus Van Winden, in de Tachtigjarige Oorlog en in de jaren zeventig. Toen liep de rente dan ook op.
'Overheid leent niet excessief'
Over de huidige overheidsfinanciën is Van Winden mild: de overheid leent nu niet excessief, zeker niet in vergelijking met andere landen.
'Gulden al terug'
Opvallend is dat Van Winden aangeeft dat het nauwelijks uitmaakt of de euro stand zal houden. Een uiteenvallen van de euro zal zelfs gunstig zijn voor Nederland, aldus Van Winden. Nu al hebben we feite de gulden terug, gezien het vertrouwen van de markten.
'Euro valt uiteen'
Over de euro is Van Winden duidelijk: die zal uiteenvallen. 'Een land als Griekenland hadden we er nooit bij moeten nemen'. Nederland is een betrouwbaar land, net zoals de Scandinavische landen en Zwitserland. 'Paulus maande in zijn brieven al de Grieken om te betalen en de Romeinse keizer Nero kwam nadat Griekenland was ingenomen al snel tot de conclusie dat de Grieken nooit belasting zouden betalen'.
Dividendaandelen
Gezien de lage rente die hij voorziet is Van Winden positief over aandelen, maar vooral over solide multinationals. Hij kijkt daarbij alleen naar concerns die veel dividend uitkeren, groeiaandelen zijn volgens hem een utopie. In Nederland ziet hij alleen iets in Shelll, Fugro en DSM en misschien KPN, vanwege het dividend.
Monday, August 16, 2010
'Rente kan naar 1 tot 2% en kan daar lange tijd blijven'
Geplaatst door
Wilt u werken aan het verhogen van uw financiële intelligentie met als doel financiële vrijheid?
op
1:00 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres