Nu is echt de tijd gekomen om jouw financiele bewustzijn te verhogen om ervoor te zorgen dat jij niet wordt als de gewone man in Amerika.
De gewone Amerikanen hebben te maken met een double whammy. Daar blijft het niet bij, het ziet er naar uit dat het een triple whammy wordt.
Lees de column van René Tissen: Op velerlei manieren werkt Amerika zich op dit moment steeds verder in de nesten.
Column René Tissen
Deflatie én inflatie
De Amerikaanse middenklasse wordt momenteel in de praktijk geconfronteerd met het verschil tussen inflatie en deflatie. De pijn die daaruit voortvloeit -voor het leven van alle dag- begint voelbaar te worden. Amerikanen merken dat er sprake is van structurele prijsdalingen als het gaat om geld waaraan schuld kleeft (zoals huizenprijzen) en structurele prijsverhogingen als het gaat om geld dat vrij besteedbaar is (zoals dagelijkse levensbehoeften). In beide gevallen gaan Amerikanen er in hun bestedingsruimte op achteruit.
Double whammy
Door deflatie kunnen en willen Amerikanen geen extra schuld meer op zich nemen. Ze stellen hun gefinancierde aankopen uit of doen die helemaal niet meer. Door dit gedrag neemt -hoe ironisch- hun eigen bezit af. Dat bezit neemt óók af doordat Amerikanen meer geld moeten uitgeven voor het normale leven. Ze betalen meer voor dezelfde waar (inflatiedruk). Een ‘double whammy’.
Afnemende welvaart
Inmiddels dreigt een pijnlijke situatie te ontstaan. De afbraak van welvaart als een zichzelf versnellend proces van uitholling van de economische superioriteit van Amerika begint tot sociale onrust te leiden. De middenklasse voelt zich steeds vaker geremd in de realisatie van persoonlijke wensen en verwachtingen. Tot voor kort waren die min of meer vanzelfsprekend. Nu zijn het moeilijk te realiseren dromen geworden. Er hangt de Amerikanen zelfs een ‘triple whammy’ boven het hoofd, namelijk als burgers in hun portemonnee geraakt worden door het afnemende vertrouwen in de dollar.
Valuta-oorlog
De plotseling in alle hevigheid losgebarsten wereldwijde valutaoorlog kan slecht uitpakken voor de Amerikanen, wanneer eenmaal opgelegde importtarieven en andere protectionistische tegenmaatregelen contraproductief uitpakken en zich dus tegen het land keren. Eens bevriende mogendheden zullen zich gedecideerd van Amerika afwenden en dat komt de eigen productie niet ten goede. Anders geformuleerd, als China echt boos wordt kan het gemakkelijk een anti-Amerikaans spreidingsbeleid gaan voeren en de eerste signalen van zo’n beleid werden onlangs in Griekenland zichtbaar.
Full Monty
Het is zelfs mogelijk dat Amerika binnenkort een ‘full monty’ gaat meemaken van economische ellende. Dan zakt de nationale huizenmarkt nog verder in elkaar en trekt deze de banken opnieuw in zijn val mee, waaronder de staatsgefinancierde –volgens sommige staatsgevaarlijke- hypotheekreuzen Fannie May en Freddie Mac. Dit kan zomaar gebeuren, bijvoorbeeld naar aanleiding van het recente ‘foreclosure’ schandaal dat de grootbanken van Amerika momenteel in alle hevigheid treft en dat de grond onder hen doet beven. Het officiële papierwerk dat met de onteigening van bezit gepaard gaat is veelal door de banken ongezien –en op grote schaal- getekend, iets dat gewoon niet kan in het juridisch-burocratische bolwerk dat Amerika is.
Gordiaanse knoop
Het vertrouwen van de bevolking wordt daardoor opnieuw hard op de proef gesteld en dat bracht president Obama ertoe om een speciale beschermingswet voor dit type bancaire problemen niet te tekenen. Ondanks slimme lobbyisten. Had hij dat wel gedaan, was zijn lot bezegeld. Dan was het einde oefening. Nu hij wél getekend heeft, ontbreekt helaas nog de oplossing voor het probleem. Het papierwerk zomaar overdoen kan niet, vanwege een overvloed aan juridische tegenacties.
Burn-out
Op velerlei manieren werkt Amerika zich op dit moment steeds verder in de nesten. De onbalans in de huidige economische machtsverhoudingen begint merkbaar te worden. Amerika schuift naar de zijlijn. Maar kan zich dat niet veroorloven. Wat gebeurt er met een volk dat niet langer aan de top van de piramide staat? Dat krijgt vroeg of laat een burnout.
René Tissen
Business Universiteit Nyenrode
Friday, October 29, 2010
De gewone man heeft het moeilijk in Amerika en krijgt het alleen maar moeilijker!
Geplaatst door
Wilt u werken aan het verhogen van uw financiële intelligentie met als doel financiële vrijheid?
op
1:00 AM
Labels:
cash flow,
Cashflow,
David Shvarts,
financiele bewustzijn,
geld,
ondernemer,
Ronnie Alt,
rtl-z
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Laat je reactie achter, graag met je naam en je email adres