Tuesday, April 27, 2010

Ontdek waarom je eigenhuis geen bezit is, maar een kostenpost.

Drie jaar geleden dacht ik echt dat mijn huis MIJN BEZIT was en geen kostenpost. Ik had in die tijd ruimte gehuurd om in te wonen, maar dat voelde niet als mijn bezit. Een “eigen huis” kopen dat was het unicum. Ik kocht dus mijn “eigen huis”. In het begin voelde het geweldig! Net zoals een nieuwe auto! Toen het nieuwe eraf was voelde het toch hetzelfde als huren.
Wat bedoel ik dan precies: Als ik mijn huur niet betaal weet ik meteen van wie het huis is. Namelijk: van “De Huisbaas''. Hetzelfde geldt voor een koophuis. Als ik mijn hypotheek niet betaal weet ik van wie het huis is. Namelijk: van ''De Bank''.
 
Voor een koophuis èn een huurhuis heb je ook nog de belasting en de verzekering. Als je die niet betaalt, weet je ook van wie het huis is. Namelijk: van ''Het Rijk'' en van ''De Verzekeraar''.
 
Het enige voordeel van een Eigen Huis ten opzichte van een huurhuis is: 'Dat je met een koophuis kan profiteren van waardevermeerdering!'
 
Je moet je alleen de vraag stellen. Zal er nu nog waardevermeerdering komen. Ik denk van niet met het langzaam maar zeker afschaffen van de hypotheekaftrek.
 
Je eigenhuis is dus geen bezit (activa) maar een kostenpost (passiva).

Wednesday, April 21, 2010

Verslag van de Cashflowavond op 13 april helemaal gratis

Verslag van de Cashflow avond op 13 april 2010 helemaal gratis,

“Als we in Nederland iets gratis krijgen zijn we er als de kippen bij.”

Deze avond was niet gratis, maar het was een zeer leerzame avond op het financiële vlak als op het persoonlijke vlak en dat is nog veel belangrijker!

Ronnie had een zeer interessante presentatie over het boek: De Rijkste Man van Babylon, maar voor hij begon wilde hij het volgende van iedereen weten: “Wil jij echt met je hele ziel en zaligheid financieel vrij zijn!”
Ronnie nam zichzelf als voorbeeld.

Hij is financieel vrij om te kunnen doen, waarvoor hij hier op deze aarde ben gekomen:

- jou gereedschap geven om dat te kunnen doen waarvoor zij hier op aarde zijn;

- de financiële intelligentie van mensen/jou te vergroten in Zeeland door het spelen van het cashflow spel, zie www.cashflowzeeland1.blogspot.com;

- de financiële intelligentie van jou te vergroten door het schrijven van deze blog (www.cashflowzeeland1.blogspot.com) over financiële intelligentie;

- alleen investeren in ondernemingen en beleggingen die cashflow genereren;

- bij zijn vrouw en kinderen zijn wanneer hij dat wil;

- Indonesisch dansen, omdat hij dat gewoon heerlijk vindt en ik daarmee dit stuk van zijn Indonesische cultuur door kan geven.

Alle aanwezigen geven aan daar echt met hun hele ziel en zaligheid voor te willen gaan.

Ronnie haalt een aantal belangrijke aspecten naar voren die van levensbelang zijn op jouw weg naar financiele vrijheid.

Punt 1: Betaal jezelf als eerste 10% van je bruto loon en leef van de rest van je netto loon. Dit is geen schuldbeheer. Dit is schuldenvrijbeheer. Als je dit niet doet wordt je nooit financieel vrij!. Die 10% is namelijk helemaal van jou. Niemand kan daar aankomen en dat geld gaat voor jou werken! Zijn broertjes, zusjes en neefjes werken allemaal voor jou. Ronnie is met dit advies op weg gegaan naar zijn financiele vrijheid. Je laat hiermee namelijk zien aan het heelal dat jij om kan gaan met geld en het heelal zal je belonen met nog meer geld.

Punt 2: Neem een adviseur die zelf doet wat hij zegt. Dus neem bijvoorbeeld een adviseur die jou adviseert over aandelen en die zelf ook handelt in aandelen. Doe je dit niet dan krijg je een adviseur die niks weet van aandelen en alleen maar een verkoper is.

Punt 3: Bezit je eigen huis. Heb geen hypotheek meer op je huis, zodat je vaste lasten naar beneden gaan en je makelijker uit de ratrace bent.


Hierna wordt het Cashflowspel gespeeld. Een persoon is binnen 1,5 uur uit de ratrace. Zeer knap!

Door Cashflow te spelen leer je bijvoorbeeld op het juiste moment je aandelen te kopen en te verkopen. Een schuld te nemen voor een huis als de huurder, maar de schuld maandelijks afbetaalt en je daarna zelfs nog geld over houdt.

Bij de volgende Cashflowclub Zeeland bijeenkomst op 11 mei zal Ronnie beginnen met een presentatie van 15 minuten over de DVD Financial Freedom. Hierbij krijg je van Ronnie te horen hoe hij door het bekijken en toepassen van de adviezen uit deze DVD op weg is gegaan naar financiële vrijheid! Hierna zal er tijd zijn om het spel Cashflow 101 te spelen voor ongeveer anderhalf uur. Dit om spelenderwijs je financiële intelligentie te vergroten. Hierna wordt de avond afgesloten!


Tot de volgende Cashflowavond op 11 mei,




Ronnie en David

Thursday, April 15, 2010

We hebben te veel geld gedrukt!

Dit is nu echt een filmpje wat je moet zien om je financiële intelligentie te vergroten. Robert geeft aan dat we nu op een punt zijn aan gekomen, dat er geen weg meer terug is. We hebben te veel geld gedrukt!

En wat nu!!!!!!


Ik ben zeer benieuwd naar je reactie die je hier kan achterlaten





http://www.richdad.com/RichDad/Seminars/2010_GoldVsTheUSDollar/videos/robert2.html

Monday, April 12, 2010

Ontdek hoe je jouw financiële intelligentie kan vergoten

1. Vraag je zelf waarom je financieel vrij wilt zijn en zet het antwoord op papier.

2. 10% van je salaris (of je inkomsten) betaal je aan je zelf.

3. Een lijst maken met uitgaven en inkomsten en na laten kijken door een onafhankelijk persoon.

4. Schrappen van onnodige uitgaven, zoals loterijen de kans op winst is minimaal.

5. Laat je adviseren door een adviseur die financieel onafhankelijk is.

6. Ga op de fiets naar je werk.

7. Verhuur je huis in de zomer

8. Zorg dat je geen negatieve saldo op de bank hebt staan dat kost geld.

9. Doe je was in de nacht

10. Als je iets wilt kopen, zorg ervoor dat je eerst geld ervoor verdient.

Friday, April 9, 2010

Wil jij je financiële intelligentie vergroten?

Deze blog is niet voor iedereen geschreven. Hij is geschreven voor hem of haar die echt zijn of haar financiële intelligentie wilt vergroten. Je moet het niet een beetje willen. Het moet een bewuste keus zijn. Dat noem ik nu echte wilskracht.
Iedereen die het heft in eigen handen wilt nemen moet deze blog lezen!

Het heeft mijn leven een geweldige draai gegeven. Ik leef naar de inhoud van deze blog. Op alle vlakken van mijn leven heb ik het toegepast en het werkt!

Ik heb een fantastische vrouw, twee geweldige kinderen en wij zijn financieel vrij!

Wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat ik datgene kan doen waarvoor ik hier op aarde ben gekomen:

- mensen gereedschap geven om dat te kunnen doen waarvoor zij hier op aarde zijn;

- de financiële intelligentie van mensen vergroten in Zeeland door het spelen van het cashflow spel, zie www.cashflowzeeland1.blogspot.com;

- de financiële intelligentie van mensen vergroten door het schrijven van deze blog (www.cashflowzeeland1.blogspot.com) over financiële intelligentie;

- alleen investeren in ondernemingen en beleggingen die cashflow genereren;

- bij mijn vrouw en kinderen zijn wanneer ik dat wil;

- Indonesisch dansen, omdat ik dat gewoon heerlijk vind en ik daarmee dit stuk van mijn Indonesische cultuur door kan geven.



Laat deze blog je alles geven wat je maar wilt!

Sunday, April 4, 2010

ontdek hoe je aandelen slim kunt verkopen

Ik las 3 maart hierover het volgende bericht:

Waar bibliotheken vol staan met boeken over het kopen van aandelen, is er over verkoopstrategieën veel minder geschreven. Toch is het wel degelijk de moeite waard hier wat meer van te weten. Immers, een slimme verkoopstrategie kan u extra rendement opleveren.


"De meest ondergewaardeerde aandelen stijgen het snelst"

Bovenstaande zin komt in eerste instantie misschien over als een dooddoener. Maar toch is dit een inzicht welke voor beleggers zeer waardevol is. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld laten we u zien waarom.

Stel, drie beleggers ontdekken vrijwel gelijktijdig een interessant, aantrekkelijk gewaardeerd kwaliteitsaandeel. Een aandeel met een sterke competitieve positie, een aandeelhoudersvriendelijk management en met een verwachte jaarlijkse groei van de winst per aandeel van circa 12%.

De actuele waardering bedraagt precies 10 keer de winst. Terwijl een waardering van 14 keer de winst voor het bedrijf in kwestie reëel zou zijn. Na één jaar bedraagt de waardering 11 keer de winst, na zes jaar 14 keer de winst en na tien jaar nog altijd de reëel geachte 14 keer de winst. En onze beleggers in dit theoretische voorbeeld bleken in hun visie correct: de verwachte 12% jaarlijkse winstgroei blijkt gewoon uit te komen.


Belegger A

Belegger A koopt zijn aandelen en houdt ze vervolgens 10 jaar vast ("buy and hold"). Enigszins vergelijkbaar met Warren Buffett die, vanwege de enorme bedragen die door hem geïnvesteerd moeten worden, vrij lastig in en uit aandelen kan stappen.

Het jaarlijkse rendement bedraagt hier 15,4%. Zeker niet gek, en ruim boven het langjarige gemiddelde van de aandelenbeurs. Hoe langer overigens een aandeel in bezit gehouden wordt, hoe meer het rendement verklaard zal worden door de onderliggende winstontwikkeling bij het bedrijf.

Met andere woorden: het effect van een veranderende waardering neemt af naarmate een aandeel langer in portefeuille gehouden wordt.


Belegger B

Beleggers B laat zich omschrijven als 'de klassieke value-belegger'. Door zijn zorgvuldige research weet hij dat voor het aandeel eigenlijk gewoon een waardering van 14 keer de winst zou moeten gelden. En eerder zal hij dit aandeel dan ook niet uit handen geven. Na zes jaar wordt op de beurs eindelijk een waardering van 14 keer de winst betaald en Belegger B besluit tevreden tot verkoop.

Het jaarlijkse rendement bedraagt hier 17,8%. Erg fraai, en Belegger B is hiermee in zijn nopjes: "Eindelijk is mijn visie dan toch uitgekomen!"


Belegger C

Beleger C verkoop zijn aandeel al binnen één jaar tegen 11 keer de winst. Beleggers A en B begrijpen hem eigenlijk niet zo goed: "Waarom een ondergewaardeerd kwaliteitsaandeel verkopen tegen 11 keer de winst wanneer je zelf ook weet dat dit aandeel eigenlijk gewoon 14 keer de winst waard is?"

Belegger B is echter bekend met een slimme verkoopstrategie. Na één jaar is het aandeel tegen 11 keer de winst dan nog steeds wel ondergewaardeerd, het rendement is echter voortreffelijk en belegger B besluit tot verkoop over te gaan.

Zijn rendement bedraagt daarmee immers 22% (10% procent vanwege de hogere KW-verhouding en 12% vanwege de hogere onderliggende jaarwinst), ruim boven de gemiddelde jaarrendementen van Belegger A met 15,4% en van Belegger B die op een jaarlijks rendement van 17,8% is uitgekomen.


Altijd succesvol?

Om deze verkoopstrategie succesvol te implementeren zijn twee criteria essentieel:

1) U beschikt over een ruim aantal interessante beleggingsideeën. Aandelen met dezelfde eigenschappen als in ons voorbeeld dus. Zo niet, dan schiet u met verkopen weinig op: waarom zou u immers een ondergewaardeerd kwaliteitsaandeel verkopen wanneer u geen betere alternatieven voorhanden heeft?

2) De rendementen van individuele aandelen wijken vaak sterk af van allerlei historische gemiddelden. Om optimaal van de genoemde verkoopstrategie te profiteren en niet afhankelijk te zijn van het al dan niet meezitten van de misschien toevallige keuze voor een bepaald specifiek aandeel is een goede spreiding essentieel.

Met 15 tot 25 aandelen in portefeuille (met posities van 4 tot 6%) is het effect van de koersuitslagen van individuele aandelen op de portefeuille als geheel grotendeels geëlimineerd. Met nog grotere aantallen wordt het lastig alle aandelen goed te kunnen volgen en zullen bovendien de transactiekosten steeds zwaarder beginnen te wegen. Zeker wanneer voor de verkoopstrategie van 'Belegger C' gekozen wordt.


De achterliggende reden

In dit fictieve voorbeeld haalt de 'gewoon succesvolle' value-belegger (Belegger B) een rendement van 17,8%. Zonder meer prima te noemen. Belegger C haalt zoals we u lieten zien met 22% een nog fraaier rendement; het verschil bedraagt 4,2%.

Zo'n extra rendement van een paar procent op jaarbasis lijkt misschien de moeite niet waard. Maar vanwege compounding (het 'rente op rente'-effect) leidt dit op termijn wel degelijk tot enorme verschillen in de einduitkomsten. Wijzelf prefereren dan ook een wat actievere verkoopstrategie dan u van value-beleggers in eerste instantie misschien zou verwachten.

Weer een voorbeeld van financiele intelligentie